31 Ocak 2013 Perşembe

Resimle Randevu


Kendimi bildim bileli görsel sanatlara hep yakın oldum, annem ve babam Almanya'ya çalışmaya gittiğinde büyükanne ve büyükbabamın evinde yaşıyor ve ilkokula gidiyordum. En çok sevdiğim iki şey iki katlı evin, meyva ağaçlarıyla dolu bahçesinde zaman geçirmek ve halamın resimlerine, boyalarına bakmaktı. Bahçeye ve boyalara ait kokular hala hatıralarımda.


Bir gün baktım karakalemle karalamalar yapıyorum ya da boyalarla acemi denemeler. Sonra yıllar geçti, pek çok acı tatlı anı biriktirdim, resim yapmak, renklerin arasına dalmak bana hep iyi geldi.


Resimle ilgili sürekli okumak, araştırmak ve denemek beni bugünlere kadar getirdi. Eski çizimlerime baktığımda ve arkadaşlarımın beni motive eden sözleri nedeniyle bugün daha iyi çizdiğimin farkına varıyorum. Ama resim maceramın sonunda değilim, hiç bir zaman olmayacağım. Daha yürünecek çok yol var ve ömrüm yettikçe ben o yolda yürümek istiyorum.



30 Ocak 2013 Çarşamba

Mor Lahana Çorbası


Lahananın bütün sebzelerde olduğu gibi vücudumuza faydaları saymakla bitmiyor. Kalp, beyin, bağırsak, mide, cilt sağlığımız için çiğ ya da pişmiş olarak tüketmemiz gerekiyor. Gaz yapmaması için kimyon ve rezene ile tüketilebilir.

Çorba için gerekli malzemeler:

Bir ufak mor lahana
Bir büyük soğan
Beş su bardağı tavuk suyu
Krema, sıvı yağ, tuz, karabiber

Yapılışı:

Lahana ince ince doğranarak haşlanır. Biraz yağda ince doğranmış soğanlar sotelenir. Haşlanmış, süzülmüş lahanalar, tavuk suyu (ben üç bardak tavuk suyu iki bardak içme suyu kullandım), tuz, karabiber, krema eklenir, kaynatılır. Çorba biraz soğuyunca blender ile püre haline getirilir ve servis yapılır.

Afiyet olsun.

29 Ocak 2013 Salı

Pırasa Mücveri


Şu ana kadar sadece kabakla mücver yaptıysanız bunu da denemenizi öneririm. Sonuçtan memnun kalacaksınız. Ben fırında pişirmeyi tercih ettim, isteyen kızartabilir.

Gereken malzemeler:

3 adet pırasa
2 yumurta
3 yemek kaşığı peynir
3 yemek kaşığı un
Yarım çay bardağı süt
Maydanoz, karabiber, kırmızıbiber

Yapılışı:

Pırasalar yıkanır, üstten iki kat ayrılır, ince ince doğranır, 15 dakika haşlanır. Süzülür, soğuduktan sonra diğer malzemeyle karıştırılır, kızartılır. Benim gibi fırında pişirmek istiyorsanız, tercihen cam bir fırın kabı çok az yağlanır, 160 derecede üstü kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

28 Ocak 2013 Pazartesi

One Step İle Mozaik Çalışması


Hobi Marketlerde satılan One Step çatlatma malzemesi ile mozaik çalışması yaptım. Seramik ve cam yüzey üzerine çalıştım.


Cam yüzeyi önce ince bir kat akrilik boya ile boyadım, sonra bir bıçak yardımıyla kalınca bir kat malzemeyle kapladım.


Tamamen kuruması için 72 saat beklemek gerekiyor, bu zamanın sonunda yüzey çatlayarak farklı büyüklükte parçalara ayrılıyor. Daha sonra bu parçaları farklı renklerde boyadım.


 Cam kaseleri içine ufak mumlar koyarak kullanıyorum. Malzeme pek çok değişik fikir için kullanılabilir.

26 Ocak 2013 Cumartesi

Kandil Simidi


Kandil geçeli iki gün oldu ama isterseniz, bu ufak simitleri bir sonraki kandil için hazırlayabilirsiniz.

Gerekli malzemeler:

3,5 su bardağı un
2 çorba kaşığı yoğurt
120 gram tereyağı
2 yumurtanın sarısı (beyazı üstüne sürülecek)
Bir çorba kaşığı mahlep (aktarda bulabilirsiniz)
Bir tatlı kaşığı kabartma tozu
Bir tatlı kaşığı tuz
Yarım çay bardağı sirke
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Susam

Yapılışı:

Bütün malzeme karıştırılarak yoğrulur, bir parmak kalınlığında rulo yapılır. İstenilen uzunlukta kesip halka yapılır. Önce yumurta akına, sonra susama bulanır. 200 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

Afiyet olsun.

25 Ocak 2013 Cuma

Kış Pilavı


M.Ö 4000 yılına ait bulunan kalıntılardan, pirincin insanlık tarihinde çok eskiden beri kullanıldığını ortaya çıkarmış. Pilavın kökeni ise Güneybatı Asya'ya dayanmakta. Osmanlıya geldiğimizde bulunan mutfak kayıtlarından 15. yüzyılda pilavın sarayda pişirildiğini, Fatih Sultan Mehmet zamanında ise sade pilavın etli ya da sebzeli pişirilmeye başlandığını öğreniyoruz. Özel bir yemek olduğu için halk sadece zenginlerin verdiği ziyafetlerde tadabiliyormuş. Günümüzde sofralarımızın vazgeçilmezleri arasındadır, biz Türkler pilavı severiz :)

Bu pilav için gerekli malzemeler:

İki bardak pirinç
250 gram hindi ya da tavuk kuşbaşı
İki orta boy havuç
100 gram kuru kayısı
100 gram badem
Domates, soğan, kuşüzümü
Tuz, sıvıyağ

Yapılışı:

Etler, ince doğranmış bir büyükçe soğan, havuç ve doğranmış domates ile yağda sotelenir. Bir su bardağı su eklenerek pişirilir. Etler suyunu çekince, pirinç, kuşüzümü, doğranmış kayısılar, badem, tuz eklenir. Üç su bardağı su eklenerek pilav pişirilir. Biraz soğuduktan sonra servis tabağına alınır isteğe göre süslenir.

Afiyet olsun.

23 Ocak 2013 Çarşamba

Enerji Bombası Salata


Bu salata enerji vermesinin yanısıra oldukça sağlıklı. Kış günlerinde yorgunluk, halsizlik hissedenlere özellikle öneririm.
İçindeki malzemeler; pazı yayrakları, hellim peyniri, kuru incir, kuru kayısı, ceviz içi, çam fıstığı, yer fıstığı, fındık içi, zeytinyağı, nar ekşisi, isteğe göre tuz. Ben peynir tuzlu olduğu için ayrıca tuz eklemedim.

Afiyet olsun.

22 Ocak 2013 Salı

Kestaneli Mantar Çorbası


Bu çorba yılbaşı soframızda da vardı, yapımı oldukça kolay ve lezzetli. Kış için güzel bir seçenek olduğunu düşünüyorum.

Gerekli malzemeler:

200 gram kestane
2 su bardağı mantar
1 soğan
İki kaşık un
Bir kutu krema
4 su bardağı tavuk suyu
Karabiber, tuz

Yapılışı:

Soğan ince doğranıp, unla birlikte biraz yağda kavrulur. Temizlenip ufak doğranmış mantarlar eklenir, biraz daha kavrulur. Közlenmiş kestaneler parçalanarak eklenir. Krema, tavuk suyu, karabiber, tuz eklenerek pişirilir. En son olarak blenderdan geçirilip, servis yapılır. Dilerseniz üzerine kırmızı biberli yağ gezdirebilirsiniz, ben bu çorbayı sade olarak daha çok seviyorum.

Afiyet olsun.

20 Ocak 2013 Pazar

Üzerlik


Anadolu'da geçmişten günümüze üzerlik bitkisinin tohumunun nazara iyi geldiğine inanılmış ve bu tohum kullanılarak süsler yapılmış. Bu çalışmalar da zamanla üzerlik adını almış. Ben de estetik bulduğumdan farklı boncuk ve kumaş parçalarından üzerlik yapmayı denedim. Çalışma odam için değişik bir süs oldu.



17 Ocak 2013 Perşembe

Mutluluk Ağacı


Şanslıyım çünkü bahçemde ve çevremde pek çok ağaç var. Mevsim değiştiğinde apartman görevlileri ağaçlarda budama yaptı. Ben de bahçe kenarlarında henüz atılmamış ağaç dallarından iki taneyi evime taşıdım. Yapraklarını ayıklayıp, yıkayıp kuruttum. Sonra bir kaç kat beyaz boyayla boyadım. Bu arada söylemeliyim ki, elinizdeki dal ne kadar düzgün ve kaygan bir yüzeye sahipse sonuç o kadar iyi oluyor. Boyama işlemi bitince, evde bulunan kumaş kuşlar, beyaz kurdele ve nazar boncuklarıyla ağacı süsledim. İsteğe göre her malzeme kullanılabilir. Böylece sizin de bir mutluluk ağacınız olabilir ya da ona ne ad verirseniz. (:

16 Ocak 2013 Çarşamba

Pazar Günü Pizzası


Pizza bizim mutfağımıza dışarıdan gelme ama özellikle oğlumun çok sevdiği bir lezzet. Bizde daha çok Pazar günleri pişen ya da bugün ne pişirsem sıkıntısı ortaya çıktığında kurtarıcı bir tarif.

Gerekli malzemeler:

Hamuru için:

3,5 su bardağı un
yarım paket yaş maya
yarım çay bardağı sıvı yağ
tuz, su

Sos için:

1 çorba kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
Biraz fesleğen, kekik
2 çorba kaşığı sıvı yağ

Üzeri için:

Rendelenmiş kaşar peyniri, sucuk, salam, sosis, zeytin, haşlanmış mısır, dilimlenmiş domates, yeşil biber, kırmızı biber

Yapılışı:

Hamur malzemesi hazırlanarak yoğrulur, yuvarlak derince, yağlanmış, tercihen cam bir tepsiye yayılarak koyulur. Üzerine önceden hazırlanan sos sürülür. Sonra üst malzeme dilimlenmiş sucuk, salam, sosis, mısır domatesler, biberler, zeytin ve rende kaşar döşenir. Biraz sıvı yağ gezdirilerek, önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında pişirilir.

Afiyet olsun.

15 Ocak 2013 Salı

Keçiboynuzlu Puding


Keçiboynuzu Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen çok faydalı bir bitki. Meyveleri öksürük ilaçlarında, tohumları tekstil endüstrisinde, çikolata üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılıyor, pekmezi yapılıyor, ayrıca kuvvetli bir afrodizyak.

Keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için kullanılmış, karat denilen ölçüye adını vermiş. Keçiboynuzu çekirdeği, doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bu nedenle Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmış, onaltı tanesi bir dirhem etmekte, yaklaşık üç gram.

Rivayete göre Lokman Hekim, günlerden birinde, Anadolu'nun güneyindeki insanların dertleriyle ilgilenmek üzere yola çıkar. Toros Dağları'ndan aşağıya inip Akdeniz'e doğru ilerlerken, limon ağaçlarını görür. Orada yaşayan insanların daha sağlıklı olabileceğini düşünürken, yolun sağında ve solunda keçiboynuzu ağaçlarını görür. Orada durup yanındakilere "buradaki insanların bana ihtiyacı olmaz" deyip geri döner.

Keçiboynuzu kolestrol ve kafein içermez, süte oranla üç kat kalsiyum, A,B,E vitamini, fosfor, yüksek oranda çinko barındırır. Vücuda yiyecekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar. Ayrıca astım hastalığına, nefes darlığına iyi geldiği söylenmektedir.

Tarifimize gelince gerekli malzemeler:

1 litre süt
2 su bardağı su
1.5 su bardağı kahverengi şeker
50 gr. margarin
1 yumurta
1 su bardağı keçiboynuzu unu

Yapılışı:

Bütün malzemeler karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun. 

14 Ocak 2013 Pazartesi

İstanbul Pilavı


İstanbul, alışanın bir daha terkedemeyeceği şehir. Bir çok sıkıntıyı  barındıran, aynı zamanda dünyada bir eşi bulunmayan şehir. İstanbul'un tarihi ve doğal güzelliklerinin yanında, belki de her rengi barındırmasıdır güzel olan. İstanbul Pilavı da biraz öyle, biraz ondan, biraz bundan. (:

Gerekli malzemeler:

İki su bardağı pirinç
100 gram badem
İki çorba kaşığı tereyağı
İki adet kesme şeker
Haşlanmış tavuk eti
Bir çay bardağı bezelye
Biraz zencefil, antep fıstığı
Üç su bardağı su
Tuz

Afiyet olsun.

13 Ocak 2013 Pazar

Vişneli Yaprak Sarma


Gerekli Malzemeler:

*250 gr salamura asma yaprağı
*iki bardak pirinç
*iki büyük kuru soğan
*50 gr kuş üzümü
*100 gr kuru vişne
*bir çay kaşığı karabiber, kırmızı biber, yenibahar, tarçın
*yarım demet maydanoz
*yarım demet dereotu
*bir tatlı kaşığı toz şeker
*bir tatlı kaşığı kuru nane
*bir tatlı kaşığı tuz
*iki adet limon
*zeytinyağı

Yapılışı:

Kuru soğanlar, maydanoz ve dereotu çok ufak doğranır, diğer malzemeyle karıştırılır. Bu iç malzemeyle yapraklar ince olarak sarılır, tencereye dizilir, üzerine biraz zeytinyağı gezdirilir. Bir bardak su eklenerek (sarmaların dağılmaması için) üzerine ters çevrilmiş bir tabak koyulur. Suyunu çekene kadar pişirilir, bazı pirinçler daha fazla su kaldırdığından gerekirse su eklemesi yapılır.Soğuduktan sonra tabağa alıp, dilerseniz üzerine vişne sosu dökerek ya da limon dilimleriyle servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

11 Ocak 2013 Cuma

Mandalinalı Krep


Krep Malzemesi:

1 su bardağı süt
1 su bardağı mandalina suyu
2 su bardağı un
2 adet yumurta

Yapılışı:

Tüm malzemeler derin bir kabın içinde boza kıvamına gelene kadar çırpılır. Orta boy bir teflon tava biraz yağlanıp, bir kepçe krep hamuru dökülür. Kreplerin iki tarafı da pişirilerek bir tepsiye alınır. Hazırlanan az şekerli bir puding ince bir şekilde üstlerine sürüp rulo yapılır. Bu işlemden sonra istediğiniz kalınlıkta kesip bir tabağa alabilir ve istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Bir Ceketin Çantaya Dönüşümü


Artık kullanmadığım yazlık keten ceketimi çanta yapmaya karar verdim. İstediğim büyüklükte iki parça kesip birleştirdim. Arka kısmına bir cep, ön kısmına da kot kumaşından ve yünden süsler hazırlayıp diktim. Sapını dikerek ters çevirdim, çantaya monte ettim. Astarını, ön ve arkayı kapatacak kısa parçayı ve çıt çıtı diktikten sonra çantam hazırdı.

Düğme Kurabiye


Bu eğlenceli kurabiye için gereken malzemeler:

100 gr margarin
1 yumurta
1 çay bardağı nişasta
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 vanilya
Aldığı kadar un

Yapılışı:
Kurabiye hamuru hazırlanır, şekil için iki boy bardak ve bir pipet gerekli. Büyük bardakla kurabiyeler hamurdan ayrılır, daha küçük olan bardakla iç kısımdaki çizgi elde edilir. Düğme delikleri için ise pipet kullanılır, 200 derecelik fırında 10-15 dakika pişirilir.

Afiyet olsun.

10 Ocak 2013 Perşembe

Zeytinli Çorba


Değişik ve lezzetli bir çorba denemek isteyenler için güzel bir seçenek zeytinli çorba.

Gereken malzemeler: Un, tereyağı, etsuyu, zeytin, krema, erişte, dereotu

Yapılışı: Un tereyağında biraz kavrulur, bir avuç erişte, dört su bardağı etsuyu, krema eklenir. Erişteler piştiğinde bir su bardağı çekirdeksiz zeytin eklenir, iki dakika daha pişirilir. Servis tabağına alınan çorbanın üzeri dereotu ile süslenir.

Afiyet olsun. 

9 Ocak 2013 Çarşamba

Vişne Soslu Su Muhallebisi



İlk tarif tercihimi bir tatlıdan yana kullandım, tatlı başlayıp tatlı gitmesi dileğiyle.

Tarif bir yaz tatili sırasında tanıştığım, Osmanlı Yemekleri tahsili yapmış bir dostuma ait. Vişne Soslu Su Muhallebisi için şu malzemelere ihtiyacımız var:
  • 4 su bardağı süt
  • 3 su bardağı su
  • Yarım su bardağı buğday nişastası
  • Yarım su bardağı un
  • Pudra şekeri
  • Vişne

Yapılışı: Süt, su, nişasta ve un pişirilir. Bir tepsiye döküp buzdolabında soğutulur. Sonra istenilen şekilde kesip, pudra şekeri dökülür. En son vişneler ve sosuyla süslenir. Bir de öneri: Evde yapılmış bir vişne reçelini biraz sulandırıp sos olarak da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.