25 Ocak 2013 Cuma

Kış Pilavı


M.Ö 4000 yılına ait bulunan kalıntılardan, pirincin insanlık tarihinde çok eskiden beri kullanıldığını ortaya çıkarmış. Pilavın kökeni ise Güneybatı Asya'ya dayanmakta. Osmanlıya geldiğimizde bulunan mutfak kayıtlarından 15. yüzyılda pilavın sarayda pişirildiğini, Fatih Sultan Mehmet zamanında ise sade pilavın etli ya da sebzeli pişirilmeye başlandığını öğreniyoruz. Özel bir yemek olduğu için halk sadece zenginlerin verdiği ziyafetlerde tadabiliyormuş. Günümüzde sofralarımızın vazgeçilmezleri arasındadır, biz Türkler pilavı severiz :)

Bu pilav için gerekli malzemeler:

İki bardak pirinç
250 gram hindi ya da tavuk kuşbaşı
İki orta boy havuç
100 gram kuru kayısı
100 gram badem
Domates, soğan, kuşüzümü
Tuz, sıvıyağ

Yapılışı:

Etler, ince doğranmış bir büyükçe soğan, havuç ve doğranmış domates ile yağda sotelenir. Bir su bardağı su eklenerek pişirilir. Etler suyunu çekince, pirinç, kuşüzümü, doğranmış kayısılar, badem, tuz eklenir. Üç su bardağı su eklenerek pilav pişirilir. Biraz soğuduktan sonra servis tabağına alınır isteğe göre süslenir.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: