15 Ocak 2013 Salı

Keçiboynuzlu Puding


Keçiboynuzu Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde doğal olarak yetişen çok faydalı bir bitki. Meyveleri öksürük ilaçlarında, tohumları tekstil endüstrisinde, çikolata üretiminde tatlandırıcı olarak kullanılıyor, pekmezi yapılıyor, ayrıca kuvvetli bir afrodizyak.

Keçiboynuzu tohumu yüzyıllar boyunca elmas ölçmek için kullanılmış, karat denilen ölçüye adını vermiş. Keçiboynuzu çekirdeği, doğada ağırlığı değişmeyen bir tohumdur. Bu nedenle Araplar, Selçuklular ve Osmanlılar döneminde ağırlık ölçüsü olarak kullanılmış, onaltı tanesi bir dirhem etmekte, yaklaşık üç gram.

Rivayete göre Lokman Hekim, günlerden birinde, Anadolu'nun güneyindeki insanların dertleriyle ilgilenmek üzere yola çıkar. Toros Dağları'ndan aşağıya inip Akdeniz'e doğru ilerlerken, limon ağaçlarını görür. Orada yaşayan insanların daha sağlıklı olabileceğini düşünürken, yolun sağında ve solunda keçiboynuzu ağaçlarını görür. Orada durup yanındakilere "buradaki insanların bana ihtiyacı olmaz" deyip geri döner.

Keçiboynuzu kolestrol ve kafein içermez, süte oranla üç kat kalsiyum, A,B,E vitamini, fosfor, yüksek oranda çinko barındırır. Vücuda yiyecekler aracılığıyla giren radyasyonu dışarı atar. Ayrıca astım hastalığına, nefes darlığına iyi geldiği söylenmektedir.

Tarifimize gelince gerekli malzemeler:

1 litre süt
2 su bardağı su
1.5 su bardağı kahverengi şeker
50 gr. margarin
1 yumurta
1 su bardağı keçiboynuzu unu

Yapılışı:

Bütün malzemeler karıştırılarak orta ateşte pişirilir. Soğuduktan sonra üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

Afiyet olsun. 

Hiç yorum yok: