26 Eylül 2014 Cuma

Sebzeler ve Meyveler Hakkında Bildiklerimiz Bilmediklerimiz


Uzun yıllardır mutfakta olmanın getirdiği tecrübeyle sebze ve meyvelerle ilgili bazı bilgilerimi paylaşmak istedim, bazılarınız bunları biliyor olabilir, bilmeyenlere ya da hatırlatma amaçlı olsun bu yazım :)

Sebzeler kolesterol içermez, kalori değerleri oldukça düşüktür. Buna karşılık vitamin, mineral, lif açısından zengindirler. Mevsim sebzelerini tüketmek faydalarından en yüksek düzeyde yararlanmamızı sağlar.


Öncelikle parlak renkli sebzeleri seçmeye özen göstermeliyiz. Yapraklı sebzelerde ise, yapraklar sert ve buruşmamış olmalı. Günlük ya da gün aşırı alışverişle taze ve besin değeri kaybolmamış sebze tüketmiş oluruz. Dondurulmuş sebzeler de tercih edilebilir ya da bunları kendimiz yapabiliriz.


Sebzeleri saklama öncesi yıkamamalıyız. Buzdolabına koymadan önce kuru olmalarına dikkat etmeliyiz. Mümkünse sebzeleri kabuklarıyla pişirmeliyiz. Patates ve soğanları serin, kuru, karanlık bir yerde, mümkünse bez bir torba içinde saklamalıyız. Diğer sebzeler bildiğiniz gibi buzdolabında saklanmalıdır.



Sebzeleri olabildiğince kısa sürede pişireceğimiz yöntemler seçmeliyiz. Çiğ olarak yenen sebzeler, besin değeri en yüksek olan sebzelerdir. Sebze sularını atmayarak değerlendirmeliyiz.


Meyveler de kolestrol içermez, vitamin ve mineral değerleri yüksektir, avakado dışında yağ içermezler. Taze olarak tüketmek, ilk seçenek olmalı ama kurutulmuş ve dondurulmuş olarak da tüketilebilir.


Yine mevsim meyveleri tüketmeli, ağır olanları tercih edilmeli, koklamayı ihmal etmemeliyiz. Kuru meyveler de tüketilebilir ama kalorilerinin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır.


Meyveleri de yiyeceğimiz zaman yıkamalıyız, buzdolabında saklamalıyız. Çilek ve erik gibi meyvelerin hasarlı olanlarını ayırmalıyız, diğer sağlam meyveleri böylece koruyabiliriz.


Taze meyveleri yemeden önce bol suyla yıkamalı ve soymalıyız. Elma, armut gibi meyveleri ise kabuklarıyla yemenin çok faydalı olduğunu hatırlamalıyız.

24 Eylül 2014 Çarşamba

Ana Hatlarıyla Akdeniz Diyeti


Akdeniz diyeti, hepimizin sıkça duyduğu ve dünyanın en gözde beslenme düzenlerinden biri, bir yaşam biçimi. En önemli tarafı kalp krizi ve felç riskini azaltıyor olması. Bu yaşam biçiminin temel kurallarını sıraladıktan sonra sizler için sağlıklı bir tarifim var.


Sebze ve meyvelere ağırlık vermek, taze ve nişastasız ürünler baştacımız olmalı


Sağlıklı yağları seçmek, zeytin ve zeytinyağı bu diyetin temelini oluşturuyor


Tahıllar, yemişler, baklagiller, lif kaynağı olduklarından, sağlıklı yağ ve antioksidan bakımından zengin olduklarından dolayı çok önemli. Haftada iki kez, baklagilleri ve haftada iki kez sağlıklı yemişleri atıştırma olarak tüketebiliriz


Haftada iki kez balık tüketmeliyiz, yumurtayı da unutmamalıyız. Yağsız kırmızı et, beyaz et aşırıya kaçmadan tüketilebilir.


Süt ürünlerini de göz ardı etmemeliyiz, kefir, yoğurt, peynir gibi süt ürünlerinden fazla yağlı olmayanlarını tercih etmeliyiz


Tam tahıllı ve işlenmemiş ekmekler soframızdaki doğru seçilmiş ekmeklerdir. Hatırlamamız gereken bir diğer şey yemeklerimizi baharatlarla tatlandırabileceğimiz ve meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmemiz gerektiği


Ne içtiğimiz de önemli, su ilk tercihimiz olmalı. Yemek sonrası yeşil çay da güzel bir seçim olacaktır. Ve son olarak, dostlarla, arkadaşlarla, sevdiklerimizle yenen yemekler bu diyetin parçası. Pozitif bir bakış açısı, stresten uzak yaşamak sağlığımız için çok önemli.

Taze soğanlı peynirli omlet:

Malzemeler: 4 yumurta, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 6 sap taze soğan, 5 yaprak taze nane, yarım bardak ufalanmış peynir, tuz, karabiber

Yapılışı: Taze soğan ve naneyi doğruyoruz, yumurtaları tuz ve karabiberle çırpıyoruz, soğan ve naneyi yağ koyduğumuz tavada 2 dakika çeviriyoruz, yumurta ve peyniri ekleyip altı hafif kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

23 Eylül 2014 Salı

Sağlık için Sebze ve Meyve


Lif, vitamin ve mineral deposu sebze ve meyveler, sağlıklı beslenme için en çok tüketmemiz gereken gıdalar. Beslenmemizde nasıl daha fazla meyve sebze tüketebiliriz, işte bunun için bir kaç öneri:

-Kahvaltıda tükettiğimiz tahıl gevreğinin içine meyve katabiliriz
-Salata hazırladığımızda klasik salataların yanına, maydanoz, ebegümeci, nane gibi yeşillikler katabiliriz
-Etli yemeklerin yanına haşlanmış sebzeler ekleyebiliriz
-Çorbaları değişik sebzelerle hazırlayabiliriz
-Çantamızda ara öğün için kuru meyve bulundurabiliriz
-Şerbetli tatlılar yerine, sütlü meyveli tatlıları tercih edebiliriz
-Makarnayı sebzeli soslarla hazırlayabiliriz, ıspanak, fesleğen, domates kullanabiliriz